Nákupný košík

+421 940 941 947 (Po – Pia 9:00 – 17:00)

  30 dňová garancia vrátenia peňazí

Objednávky nad 50 € s dodaním zdarma

Ako si vybrať ten pravý mlynček pre mletie vašej kávy?

Viackrát sme si v našich blogoch spomínali, že aj samotný výber mlynčeka, ktorým meliete doma kávu je veľmi dôležitý. Nedávno sme si vysvetlili, prečo je voda jedným z dôležitých elementov pri príprave kávy. Dnes sa zameriame na ďalší dôležitý element, ktorým je mlynček.

pexels.com

Ručný alebo mechanický?

Základná otázka pri výbere mlynčeka. Záleží či si kávu robíte iba v menších množstvách, doma alebo pripravujete hneď niekoľko desiatok káv denne. V prípade, že máte kaviareň alebo zháňate mlynček do práce, kde sa pripravuje väčšie množstvo kávy, tak by bolo zbytočné zaobstarávanie ručného mlynčeka. 

Ak potrebujete mlieť kávu iba na domácu prípravu a robíte si niekoľko kávičiek doma, v tom prípade odporúčame siahnuť po ručnom mlynčeku. Niekoľko mletí denne vás až tak nevyčerpá a navyše je to príjemná súčasť kávového rituálu.

Rozdiel medzi ručným a mechanickým mlynčekom

Okrem základnej vlastnosti, že s ručným robíte všetku robotu vy a mechanický kávu pomelie za vás, je tu zopár rozdielov. Ručný mlynček je vhodný pre menšie množstvo kávy a taktiež melie zväčša hrubšie ako elektrický mlynček, preto po ňom odporúčame siahnuť práve milovníkom alternatívnej prípravy kávy, ktorá vyžaduje hrubšie mletie. Taktiež ručný mlynček nemelie tak presne ako elektrický.

Mechanický mlynček má výhodu v tom, že s ním mletie kávy nie je fyzicky náročné a je vhodný pri spracovávaní väčšieho množstva kávy. Pri takomto mlynčeku je nastavenie hrúbky mletia oveľa presnejšie, ako je to u ručných mlynčekoch. Pri oboch druhoch mlynčekov však záleží na mlecom mechanizme, ktorý je vo vnútri mlynčeka. 

Mechanizmus mlynčeka

Rovnako ako elektrický, tak aj ručný mlynček môže mať rôzny mechanizmus mletia. Odporúča sa vždy siahnuť po mlynčeku, ktorý má vo vnútri mlecie kamene. Pri elektrickom mlynčeku najčastejšie poznáme dva druhy mechanizmov, a to mlecie kamene a sekací nôž. Druhý mechanizmus sa až tak nedporúča, lebo má tendenciu pri dlhšom mletí kávu spáliť, čo má za dôsledok zmenu chuti. Mlecie kamene kávu nespaľujú a nekazia jej chuť. 

Ako na výber mlynčeka? 

Pri výbere mlynčeka vás môže ovplyvniť viacero faktorov. Záleží na tom, aké množstvá kávy denne spracujete. Ak pripravujete denne viac ako 3 šálky kávy, je lepšie siahnuť po elektrickom mlynčeku. Ručné mletie by vás pravdepodobne po čase unavilo.

Ďalším dôležitým faktorom je suma, ktorú ste do mlynčeka ochotný investovať. Ručné mlynčeky sú v porovnaní s mechanickými lacnejšie. Ak už sa rozhodnete siahnuť po elektrickom mlynčeku, musíte brať do úvahy aj miesto, ktoré máte pre úschovu mlynčeka.

Existuje viacero variant mlynčekov, ktoré sú väčšie aj menšie. Nezabúdajte však, že najdôležitejším faktorom je mlecí mechanizmus. Ideálne sú mlecie kamene, prípadne keramické nože.

Doručenie zadarmo od 50€

a expresné dodanie

Až 30 dní na vrátenie

30 dňová garancia vrátenia peňazí

Slovenský produkt

svetová káva pražená na slovensku

Minimálne skladové zásoby

flexibilita výroby a zaručená čerstvosť

NEzmeškaj!

5% Zľava

Na prvú objednávku. Kód “WELCOME”