Nákupný košík

+421 940 941 947 (Po – Pia 9:00 – 17:00)

  30 dňová garancia vrátenia peňazí

Objednávky nad 50 € s dodaním zdarma

Prečo je voda jeden z najdôležitejších elementov pri prípave kávy?

Vo viacerých predchádzajúcich blogoch sme si okrajovo spomínali, že voda je dôležitý element pri príprave kávy. Bola by škoda investovať do dobrej výberovej kávy, ak jej nedožičíte patrične kvalitnú vodu. Predsa až 98% vašej šálky kávy tvorí voda, tak prečo by sme mali na jej dôležitosť zabúdať?

Steve Johnson, Pexels

Ako voda ovplyvňuje výslednú kávu 

V prvom rade je veľmi dôležité pozerať na to, aké ph má voda, s ktorou kávu pripravujete a obsah minerálov, ktoré sa v nej nachádzajú. Všetku komplikovanú vedu okolo vody by sme mohli zhrnúť do jednoduchého princípu: Ak vám chutí voda, ktorú pijete, je dobrá aj pre vašu kávu. Nemôžete očakávať, že voda, ktorá vám nechutí, bude dobrá v káve. Na začiatok by vám mohla stačiť takáto jednoduchá rovnica.

Filtrujte vašu domácu vodu

Ak vám teda z kohútika tečie voda, ktorá vám chutí, nemusíte sa namáhať vyhľadávaním balených vôd a iných alternatív. Voda, ktorá je však chlórovaná nie je ideálna pre prípravu kávy. Jedny z najdostupnejších sú filtračné kanvice Brita, ktoré filtrujú vašu vodu od chlóru, zbavujú ju tvrdosti, prípadnej vône a podobne. Na trhu existuje viacero možností filtrácie vody, ktorý si vyberiete je už len na vás.

Steve Johnson, Pexels

Nie všetky minerály sú škodlivé 

Možno by ste si mysleli, že potrebujete pre ideálnu šálku kávy vodu, ktorá nebude obsahovať žiadne minerály. To však nie je pravda. Práve minerály s obsahom horčíka a vápnika, ktoré sa vo vode nachádzajú sú najlepšími zložkami pre rozvinutie chutí v káve. Tvrdé vody sú zväčša bohaté práve na tieto minerály, preto môže byť používanie zmäkčovača pri príprave kávy nie úplne najlepšia voľba. Káva pripravená z takejto vody sa môže potom zdať príliš plochá a nevýrazná.

Steve Johnson, Unsplash

Balené vody 

V prípade, že vaša voda v domácnosti nie je natoľko vhodná a chutná, že ju nechcete filtrovať, môžete si vodu na prípravu kávy zadovážiť v obchode. Nie je to veľká veda, stačí sa obzrieť po balených dojčenských vodách. Tie majú ideálny pomer minerálov pre vašu šálku kávy. Viacero baristov odporúča na domácu prípravu kávy práve dojčenskú vodu Saguaro, ktorú kúpite v Lidl.

Titulná fotka: Wade Austin Ellis, Unsplash

Doručenie zadarmo od 50€

a expresné dodanie

Až 30 dní na vrátenie

30 dňová garancia vrátenia peňazí

Slovenský produkt

svetová káva pražená na slovensku

Minimálne skladové zásoby

flexibilita výroby a zaručená čerstvosť

NEzmeškaj!

5% Zľava

Na prvú objednávku. Kód “WELCOME”