Nákupný košík

+421 940 941 947 (Po – Pia 9:00 – 17:00)

  30 dňová garancia vrátenia peňazí

Objednávky nad 50 € s dodaním zdarma

Čaro alternatívy: Pripravte si skvelú kávu s chemexom

Učarovala vám alternatívna príprava kávy a radi by ste sa ju naučili pripravovať aj doma? Nie je to také komplikované, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Nedávno sme si vysvetlili ako na prípavu kávy s Hario V60, ktorého príprava je podobná ako pri chemexe.

Odkiaľ pochádza chemex?

Tento obľúbený kávovar vznikol pod ručičkami nemeckého chemika menom Peter J. Schlumbohm. Chemex síce môže vyzerať ako niečo, čo vzniklo spolu s vývojom tretej kávovej vlny, no tento vynález už má nejaké tie roky. Chemex totiž vznikol v  roku 1940. Vďaka svojmu minimalistickému prepracovanému dizajnu si získal miesto v múzeu moderného umenia. 

Čo potrebujeme na prípravu kávy s chemexom

Samozrejme, ako to už býva, základom bude káva, mlynček s ktorým kávu pomelieme. Môžete použiť už namletú kávu vopred, avšak pre jej lepšiu kvalitu odporúčame kávu mlieť pred prípravou kávy. Okrem toho budeme potrebovať vodu, či bude filtrovaná alebo kupovaná je na vás. V neposlednom rade papierové filtre a samotný chemex. 

Ak si plánujte chemex ešte len zaobstarať, tak si môžete vybrať z dvoch základných variánt, ktoré sú odlišné veľkosťou. Menší chemex je vhodný na prípravu približne troch šálok kávy, väčší je vhodný pre prípravu 5-6 šálok kávy. 

Mletie kávy pre prípravu kávy s chemexom

Pre každý spôsob prípravy je vhodné rozdielne mletie. Zatiaľ, čo na espresso melieme kávu veľmi jemne, tak alternatívna príprava si vyžaduje hrubšie mletie. Pre chemex odporúčame hrubšie mletie kávy, hlavne pre začiatok.

Príprava kávy s chemexom

Ak máte namletú kávu, pre menší chemex (3 šálky) odporúčame približne 20-24 gramov kávy. Ideálne je mať pomer kávy a vody približne na 6 gramov kávy 1 dcl vody. Akonáhle máte kávu pripravenú, po tom, ako si zložíte papierový filter je nutné prepláchnuť ho aspoň s 300 ml vody. Samotné skladanie filtra sa môže zdať komplikované, no pomôže vám na to tento jednoduchý návod. 

Keď ste si filter prepláchli vodou, netreba ju zabudnúť z chemexu vyliať. Následne sa môžete pustiť do prípravy kávy. Všetkú kávu vsypte do papierového filtra, pripravte si horúcu, ale nie vriacu vodu (90-93° C) a pomalými krúživými pohybmi navlhčite kávu tak, aby bola všetká namočená. Tomu procesu sa hovorí aj kvitnutie. Počkajte približne tridsať sekúnd. Ak je káva čerstvo pražená, po kontakte s vodou bude uvoľňovať CO2, čoho bude dôsledkom jemné bublinkovanie.

Akonáhle voda prejde cez kávu, môžete začať s ďalším prelievaním. Pomalými, krúživými pohybmi nalievajte vodu na kávu, ideálne je robiť tento pohyb pravidelne. Ak sa vám nevôjde všetká voda, tak môžete niekoľko sekúnd počkať. Na záver kávu v Chmexe jeho pokrúžením premiešajte a podávajte do predhriatych šálok. 

Alchýmia s chemexom 

Neexistuje žiaden presný návod, ktorý by vám povedal, ako máte pripraviť kávu s chemexom. Poznáme niekoľko základných krokov. Avšak ďalej sa už musíte riadiť podľa vašej chuti. Každému chutí iná káva. Rovnako ako pri V60 môžete experimentovať s hrúbkou mletia, teplotou vody alebo množstvom vody.

Alice Pasqual,Unsplash

Doručenie zadarmo od 50€

a expresné dodanie

Až 30 dní na vrátenie

30 dňová garancia vrátenia peňazí

Slovenský produkt

svetová káva pražená na slovensku

Minimálne skladové zásoby

flexibilita výroby a zaručená čerstvosť

NEzmeškaj!

5% Zľava

Na prvú objednávku. Kód “WELCOME”