Nákupný košík

+421 940 941 947 (Po – Pia 9:00 – 17:00)

  30 dňová garancia vrátenia peňazí

Objednávky nad 50 € s dodaním zdarma

Miniseriál o kávovníkovom zrne 1. časť – Kávovník

Kávovník je ker na ktorom rastú plody nazývané kávové čerešne. Najznámejšie druhy týchto plodov poznáme pod názvami ako druhy Arabica a Canephora (Arabica a Robusta – avšak Arabica a Canephora sú druhy kríkov, kávovníky – Robusta je odroda, plod, ktorý rastie na kávovníkovom kere druhu Canephora). Existuje ešte mnoho ďalších odrôd, ktoré vo väčšine prípadov vznikli krížením niektorého z týchto druhov.

A sú to napríklad Arabica Caturra, Mundo Nuovo, Maragogype, Pacamara, Panama Geisha, Jamaica Blue Mountain a iné. Semená kávovníka klíčia 3 až 4 týždne. Spravidla sa na prvú úrodu čaká 3 až 4 roky. Kávovník sa môže dožiť aj 100 rokov. Málo kto vie, že káva je ako víno – každým rokom má káva podobnú ale nie tú istú chuť. Rozdiel medzi vínom a kávou je ten, že víno chutí najlepšie ak niekoľko rokov ešte dozrieva a káva chutí najlepšie čerstvo namletá. Čím to je, že tá istá káva, z tej iste oblasti môže chutiť inak? Je to spôsobené tým že pri dozrievaní kávy na ňu vplývajú rôzne faktory. A to primárne faktory, ktoré pestovatelia nevedia ovplyvňovať.

Pôda – keďže sa väčšina plantáži nachádza vo výške viac ako 1000 m.n.m. tak pestovanie zvyčajne prebieha na náhorných plošinách napríklad na vrchole vulkánov. To znamená, že pôda má charakteristické vlastnosti, ktoré jej tieto podmienky zaručujú. Táto pôda obsahuje dostatok minerálov, železa, rozdielne Ph (kyslosť) a podobne. Pôda má taktiež dostatok živín a charakteristické zloženie, ktoré následne dodáva káve špecifickú chuť daného regiónu.

Nadmorská výška – Arabika rastie vo výškach od 1000 – 2000 m.n.m. a je na pestovanie náročnejšia ako Robusta. Ideálna teplota na pestovanie je medzi 15 – 24 °C. Robusta sa môže pestovať už vo výškach od 600 m.n.m. jej pestovanie nie je až také náročné ako u Arabiky a prvý zber sa môže konať už po 2 – 3 rokoch. Preto je aj lacnejšia oproti Arabike. Avšak na rozdiel od Arabiky obsahuje 2x viac kofeínu. Kávovníkový plod dozrieva postupne. Vo väčších nadmorských výškach kde je teplota nižšia zreje dlhšie, preto má čas z pôdy získať dostatok živín a získať lepší chuťový profil. Pri nižší nadmorských výškach kde je teplota vyššia dozrieva plod rýchlejšie a preto nemá čas nasať dostatok živín a minerálov a preto výsledná chuť nápoja niekedy nieje taká intenzívna.

Podnebie – kávovníky potrebujú teplejšiu klímu a tak isto dostatok vlhkosti. Vyhovuje mu subtropické prostredie najmä pre striedanie horúcich a dažďových dní v týchto oblastiach.

Najväčšími pestovateľmi a vývozcami kávy sú krajiny ako Brazília, Vietnam, Indonézia, Kolumbia, India, Etiópia, Honduras, Peru, Guatemala, Mexiko. Krajiny ktoré sa nachádzajú blízko pri rovníku. Tie faktory, ktoré vplývajú na kvalitu kávového zrna nie je možné ovplyvňovať. Pomocou spracovania je možné ovplyvňovať chuť a kvalitu kávy.

mapa_produkcie_kávy
Doručenie zadarmo od 50€

a expresné dodanie

Až 30 dní na vrátenie

30 dňová garancia vrátenia peňazí

Slovenský produkt

svetová káva pražená na slovensku

Minimálne skladové zásoby

flexibilita výroby a zaručená čerstvosť

NEzmeškaj!

5% Zľava

Na prvú objednávku. Kód “WELCOME”