Nákupný košík

+421 940 941 947 (Po – Pia 9:00 – 17:00)

  30 dňová garancia vrátenia peňazí

Objednávky nad 50 € s dodaním zdarma

Alternatívna príprava: Naučte sa prípravu kávy s Hario V60

Ak vás zaujala alternatívna príprava kávy a máte záujem si takto pripravenú kávu vychutnať aj v pohodlí domova, máme tu pre vás návod ako na to. V niekoľkých krokoch si vysvetlíme, ako dosiahnuť to pravé kávové potešenie.

Japonská spoločnosť Hario, založená v roku 1921 spočiatku začínala s výrobou a predajom sklenených výrobkov s využitím vo fyzike a chémii. Po takmer tridsať rokoch vytvorili Hario Glass, výrobok, ktorý využíva 100% prírodných minerálov na úpravu skla odolného voči teplu, čo je ekologicky šetrné. Až v roku 1949 Hario uviedlo ich prvý domáci produkt, ktorým bol sklenený kávový filter. 

Mike Marquez, Unsplash

Hario V60 alebo dripper 

Tento kávovar je možné dostať v rôznych prevedeniach. Existujú sklenené, kovové, plastové, ale aj porcelánové verzie. Baristi odporúčajú buď plastovú alebo porcelánovú verziu. Ak si nie ste istí svojou šikovnosťou, odporúčame plastovú verziu, ktorá okrem toho, že sa nerozbije ani nenasáva teplo tak rýchlo ako iné verzie. 

Dripper dostal označenie V60 kvôli jeho 60° uhlu, v ktorom je vytvorený. Hario, ako ho poznáme dnes, bol predstavený japonskou spoločnosťou v roku 2004. Medzi prvými boli keramické a sklenené, následne plastické a kovové.

Čo potrebujeme pre prípravu kávy s V60 

Samozrejme, samotný dripper, ktorý je okrem rôzneho materiálu dostupný aj v dvoch veľkostiach. Hario V60-01 je s menším objemom, vhodný na prípravu jednej šálky kávy. Hario V60-02 je jeho väčšia varianta, ktorá je vhodná na 300 až 500 ml kávy.

Podľa toho, aký dripper máte, si kúpite aj vhodný papierový filter. Jeho výhoda je, že ho netreba skladať ako pri chemexe, iba preložíte vyčnievajúcu časť.

Samozrejme, budeme potrebovať kávu, ideálne určenú na alternatívnu prípravu. Mlynček, ktorým si kávu pomeliete a vodu. V ideálnom prípade je skvelá aj kanvica s husím krkom, avšak nie je to žiaden problém, ak takú nemáte. Ako posledné potrebujete šálku alebo konvičku, do ktorej kávu urobíte. V prípade, že si plánujete zakúpiť väčšiu V60, odporúčame vám sadu, ktorá je dodávaná aj s dekantrom, do ktorého si môžete nechať kávu prekvapkať. 

Mletie kávy pre V60

Pre espresso je mletie kávy veľmi jemné a napríklad pre frenchpress hrubšie. Káva namletá pre prípravu V60 by mala byť namletá stredne. Ani hrubo a ani príliš jemne. S mletím však môžete pokojne experimentovať. Keď sa vám bude zdať káva príliš horká, môžete kávu pomlieť hrubšie. Čaro V60 je v tom, že môžete pri príprave neustále experimentovať.

Príprava kávy s V60 

Pre prípravu jednej šálky kávy vám postačí približne 10 gramov kávy. V60 býva dodávaný spolu s odmerkou, čo vám pomôže v prípade, ak nemáte váhu. 

Nechajte si zohriať vodu na 93-96 °C, ak nemáte kanvicu s kontrolou teploty, nechajte vodu zovrieť a 2-3 minúty počkajte. Filter si umiestnite do kávovaru a prelejte ho vodou. Vyhnete sa tak “papierovej“ chuti vo vašej šálke a filter sa vám prilepí na steny dripperu. Pri 10 gramoch kávy môžete použiť cca 120 ml vody. 

Nezabudnite si vodu zo šálky vyliať a môžete začať s prípravou kávy. Namletú kávu nasypte do kávovaru a jemným potrasením ju vyrovnajte. Nalievajte na kávu vodu krúživými pohybmi od stredu po okraje. Dávajte si pozor, aby ste nenalievali vodu na papierový filter.

rawpixel.com, Pexels

Najprv nalejte približne 30 ml vody a nechajte 30 sekúnd extrahovať. Potom dolejte zvyšok vody. V tomto bode môžete kávu aj jemne premiešať. Doba extrakcie by mala trvať približne 2-3 minúty. Záleží od množstva kávy a hrúbky mletia. Ak voda preteká kávou príliš rýchlo, môžete zvoliť jemnejšie mletie kávy.

Experimentovanie pri príprave kávy 

Pri príprave kávy s dripperom môžete veľmi dobre experimentovať. Neexistuje presný návod na perfektnú šálku kávy, každému z nás chutí niečo iné. Nebojte sa preto skúšať rôzne hrúbky mletia, pomer gramáže kávy a množstva vody či teplotu vody. Ak chcete nechať vyniknúť čo najviac podtónov v káve, môžete skúsiť menej teplú vodu a väčšie množstvo. Je len na vás, aby ste zistili či si chcete vo svojej šálke nájsť silné telo alebo naopak jemnejšiu chuť kávy s rôznymi chuťovými profilmi. 

Voda 

Voda je pri príprave kávy veľmi dôležitá. Preto odporúčame vodu prefiltrovať vo filtračnej kanvici, prípadne použiť jednu z dojčenských vôd, ktoré majú nízky obsah minerálov. O dôležitosti vody pri príprave kávy si povieme viac už v nasledujúcom blogu. 

 Patrick Fore, Unsplash

Titulná fotka: Nathan Dumalo, unsplash.com

Doručenie zadarmo od 50€

a expresné dodanie

Až 30 dní na vrátenie

30 dňová garancia vrátenia peňazí

Slovenský produkt

svetová káva pražená na slovensku

Minimálne skladové zásoby

flexibilita výroby a zaručená čerstvosť

NEzmeškaj!

5% Zľava

Na prvú objednávku. Kód “WELCOME”