Nákupný košík

+421 940 941 947 (Po – Pia 9:00 – 17:00)

  30 dňová garancia vrátenia peňazí

Objednávky nad 50 € s dodaním zdarma

Alternatívna príprava kávy je sympatická aj ľuďom, ktorí kávu nepijú. Aké je jej čaro?

Alternatívna príprava kávy je čoraz populárnejšia a obľúbená najmä u mladšej generácie. Nepohrdnú ňou však ani staršie generácie, pre ktoré sa káva spája s lahodným espressom. Čím je alternatívna príprava iná, a v čom spočíva jej čaro si môžete prečítať v nasledujúcich riadkoch.

Georgi Petrov/ pexels.com
 

Alternatívna príprava kávy

Niektoré metódy alternatívnej prípravy kávy sú veľmi mladé a objavili sa v kávovom svete len pred niekoľkými rokmi. Iné sú staršie a poznáme ich niekoľko stoviek rokov. Dá sa však povedať, že na Slovensku sú tieto spôsoby populárne len niekoľko posledných rokov. Stávajú sa však omnoho obľúbenejšie, za čo vďačíme aj faktu, že momentálne si vieme alternatívu užiť vo viacerých kaviarňach, ako kedysi.

Chemex ako jedna z alternatívnych metód 

Jej výsledkom nie je silné, malé espresso, a to je jeden z hlavných faktorov, prečo je alternatívna. Avšak paradoxom je, že má byť alternatívou k espressu, aj keď niektoré metódy vznikli dávno pred ním.

Pri espresse sa extrahuje malé množstvo vody a tento proces trvá približne 30 sekúnd. Pri alternatívnych metódach sa káva môže extrahovať aj tri minúty. Poznáme niekoľko druhov alternatívnej prípravy kávy.

Medzi tie základné a najviac známe možno zaradiť prípravu v moka kávovare a french press. Medzi tie pravé alternatívy patrí aeropress, V60, chemex, a potom náročnejší spôsob, vacuum pot. Aký je medzi nimi rozdiel a presnú špecifikáciu každého jedného si nájdete o niekoľko týždňov v samostatných článkoch.

Alchémia ukrytá v káve

Je obľúbená medzi ľuďmi, ktorí nemajú rozpočet na kávovar. Na alternatívnu prípravu potrebujeme kávu, mlynček a príslušenstvo podľa konkrétnej metódy prípravy. Nie každý kávičkár miluje silné espresso, ktoré vypije za pár minút. Alternatíve holdujú ľudia, ktorí si radi kávu vychutnávajú pomalými dúškami a neprekáža im, keď im káva vychladne skôr, ako ju dopijú.

Objavte vo svojej šálke rôzne chute

Espresso je charakteristické výraznou chuťou kávy, býva zväčša kyslejšie a rýchlo nás nakopne želanou energiou. Káva pripravená alternatívnou metódou býva objemnejšia, nemá takú výraznú chuť ako espresso. Naopak, pri tejto káve sú zvýraznené rôzne tóny, ktoré káva ukrýva.

Samotná príprava alternatívnej kávy má svoje čaro. Či už pripravujete filtrovanú kávu, alebo využijete moku. Je to rituál, ktorý mnohých veľmi baví, možno aj preto, lebo sa dá pri ňom experimentovať.

Alternatívna príprava kávy nám dáva priestor sa s kávou doslova pohrať. Či už mletím, teplotou vody alebo samotnou dĺžkou extrakcie. Takto pripravená káva chutí perfektne aj studená, dokonca v nej môžu pri inej teplote vyniknúť rôzne chuťové profily. Alternatívu obľubúju dokonca aj tí, ktorí kávu nepijú alebo si ju vôbec doma nepripravujú. Kávu opisujú ako jemnejšiu, čo je jeden z dôvodov, prečo ju uprednostnia pred espressom.

Ak vás takáto príprava kávy zaujala, pozorne sledujte náš blog, čoskoro bližšie charakterizujeme nielen alternatívne metódy prípravy kávy. 


Doručenie zadarmo od 50€

a expresné dodanie

Až 30 dní na vrátenie

30 dňová garancia vrátenia peňazí

Slovenský produkt

svetová káva pražená na slovensku

Minimálne skladové zásoby

flexibilita výroby a zaručená čerstvosť

NEzmeškaj!

5% Zľava

Na prvú objednávku. Kód “WELCOME”