Nákupný košík

+421 940 941 947 (Po – Pia 9:00 – 17:00)

  30 dňová garancia vrátenia peňazí

Objednávky nad 50 € s dodaním zdarma

Zvyky v pití kávy, na ktoré by ste si mali dať pozor vo svete

Ako sa hovorí, iný kraj, iný mrav. Výnimkou nie je ani pitie kávy. Kým u nás môže byť úplne normálne dať si kávu s mliekom vo večerných hodinách, inde vo svete to môžu považovať za nezvyčajné. Sú krajiny, v ktorých by ste si mali dávať pozor na to, aby ste neurazili tunajších kávičkárov.

Taliansko

Pre tento národ je doslova typické, že espresso nepopíjajú dlho, doslova ho do seba kopnú. Ráno preferujú piť kávu s mliekom, napríklad kapučíno, ktorým zapíjajú raňajky.

Práve kapučíno môže byť kávový nápoj, za ktorý vám Taliani uštedria nepríjemné pohľady, ak si ho vypýtate v poobedných hodinách alebo po jedle. U nich je totiž zvykom piť kapučíno iba v doobedných hodinách a podľa nich mlieko zhoršuje trávenie jedla. Avšak dať si espresso v neskorých večerných hodinách je v poriadku.

 Firdaus Roslan, Unsplash

Francúzsko

Podobne ako v Taliansku je ideálne pýtať si kávu s mliekom v doobedných hodinách. Ďalšia vec, ktorú majú Taliani spoločné s Francúzmi je to, že káva, ktorú vypijete pri pulte vás bude stáť možno aj o polovicu menej, ak vám ju donesú k stolu. Je vysoko pravdepodobné, že keď si vypýtate vo Francúzsku ochutenú kávu, tak vás budú častovať nepríjemnými pohľadmi.

Švédsko

Ľudia v severských krajinách, ako je Švédsko majú cit pre vychutnávanie prítomných momentov. Presne tak je to aj s kávou. Neexistuje, aby pili kávu v zhone, sediac za notebookom alebo šoférovaní. Pri pití kávy sa preto vždy zastavia v každodennom zhone a dajú si jednoducho prestávku. Venujú sa priateľom alebo osobám, s ktorými pijú kávu a doslova si užívajú každý jej dúšok.

Firdaus Roslan, Unsplash

Saudská Arábia

Tu sa káva vždy servíruje ako prvým najstarším ľuďom pri stole. Zvyčajne sa káva podáva s kardamómom a ďatľami na zjemnenie horkosti v káve.

Turecko

Káva v Turecku je zvyčajné poriadne tmavá a silná. Vždy sa tu káva servíruje po jedle a robí sa v známej džezve. Zvykne sa k nej podávať typická turecká sladkosť na zmiernenie horkosti. V Turecku vám neodporúčame objednávať si dvojitú dávku kávy, pretože je poriadne silná.

Marco Secchi, Unsplash

Vietnam

Káva sa tu pije zväčša silná a horúca, pripravovaná cez filter, ktorý pomaly zaplní šálku kávou. Tradične je podávaná s pár lyžicami sladkého kondenzovaného mlieka, ktoré z kávy robí viac dezert ako nápoj s prenikavou chuťou.

Etiópia

Nečudo, že v oblasti vychýrenou skvelou kávou je práve káva národným nápojom. Pri príprave kávy do nej pridávajú cukor na začiatku, následne pridajú vodu a kávu. Káva je podávaná v troch kolách, ktoré majú názov awol, tona a baraka. Príprava kávy zaberie niekedy aj hodiny a pije sa pomaly.

Spojené Štáty Americké

Tak, ako sme zvyknutí vidieť Američanov vo filmoch s veľkými to go pohármi kávy to funguje aj v realite. Tu sú ľudia zvyknutí vziať si kávu so sebou a po ceste do práce ju vypiť. Prípadne si idú sadnúť do kaviarne, odkiaľ mnohí popri pití kávy pracujú. Kávu, ktorú vidíme v podnikoch nalievať z veľkých konvíc môžete poznať aj ako batch brew.

Caleb George, Unsplash
Doručenie zadarmo od 50€

a expresné dodanie

Až 30 dní na vrátenie

30 dňová garancia vrátenia peňazí

Slovenský produkt

svetová káva pražená na slovensku

Minimálne skladové zásoby

flexibilita výroby a zaručená čerstvosť

NEzmeškaj!

5% Zľava

Na prvú objednávku. Kód “WELCOME”