Nákupný košík

+421 940 941 947 (Po – Pia 9:00 – 17:00)

  30 dňová garancia vrátenia peňazí

Objednávky nad 50 € s dodaním zdarma

Zaujímavé fakty o káve, ktoré ste možno netušili

Tušíte, ako bola objavená káva alebo, čo všetko sa s kávou dá robiť? Je vlastne káva ovocie alebo zelenina? Budete možno prekvapený, ale s kávou je spojených mnoho zaujímavostí, ktoré viacerí ľudia netušia. 

Maria Fernanda Gonzalez,Unsplash

Káva objavená vďaka kozám

Tušíte, ako bola objavená káva? Môžu za to kozy. Traduje sa, že v 9. storočí si pastieri kôz v Etiópii všimli, že ich kozy sú až príliš čulé. Bolo to vďaka plodom kávovníka, ktoré kozy jedli. Pastieri začali preto s kávou experimentovať a vznikali prvé kávové nápoje. 

Káva je druhá hneď za ropou

Káva patrí k najobchodovanejším komoditám na svete. V rebríčku ju nájdete ako druhú hneď za ropou. Čo sa týka rebríčkov, patrí tiež k najobľúbenejším nápojom. Mnohí by sa možno nazdávali, že bude za vodou pivo, no druhú priečku rovnako obsadila káva. 

Elizabeth Tsung,Unsplash

Káva je ovocie 

Možno ste sa nad tým ani nikdy nezamýšľali, ale áno, káva je ovocie. Jej zrná sa totiž nachádzajú v kávových bobuliach rastúcich na kávovníku. Tieto bobule sú jedlé a rastú na kríku – trvalke z rodu Coffea. 

Najväčší producent a konzument kávy 

Káva sa pije po celom svete, no pestuje sa hlavne v Afrike a Južnej Amerike. Najväčší producent kávy je Brazília. Je zodpovedná za tretinu produkcie kávy vo svete. Najviac kávy sa na svete vypije prekvapivo vo Fínsku

Dan Gold,Unsplash

Káva môže byť palivom

Je možné, že o niekoľko rokov káva predbehne v rebríčku najobchodovanejších komodít ropu. Podľa ACHS (American Chemical Society) káva obsahuje 11 až 20% olejov, čo z nej robí potencionálne palivo, nielen pre ľudí. 

Viaceré druhy kávovníka 

Najviac známe odrody kávovníka sú robusta a arabica. Avšak okrem nich existuje viacero druhov kávovníka. Dnes ich poznáme približne 50 druhov. 

Clint McKoy , Unsplash

Zrná kávovníka sú bez chuti 

Predtým, ako sa zrná upražia sú takmer bez chuti. Svoju chuť získavajú až po upražení, keď sa z nich vylučujú aromatické oleje. 

Rozmanité chute 

Zamýšľali ste sa už niekedy, ako je možné, že káva chutí po orieškoch, limetke alebo bobuľovom ovocí? Nie je to len odrodou kávy, ale aj tým, ako sa káva spracováva a taktiež, kde, a ako rastie. Chuť kávy ovplyvňuje aj to, aké rastliny rastú v jej okolí.

Nathan Dumlao,Unsplash

Titulná fotka: Vicky Gu,  Unsplash

Doručenie zadarmo od 50€

a expresné dodanie

Až 30 dní na vrátenie

30 dňová garancia vrátenia peňazí

Slovenský produkt

svetová káva pražená na slovensku

Minimálne skladové zásoby

flexibilita výroby a zaručená čerstvosť

NEzmeškaj!

5% Zľava

Na prvú objednávku. Kód “WELCOME”