Nákupný košík

+421 940 941 947 (Po – Pia 9:00 – 17:00)

  30 dňová garancia vrátenia peňazí

Objednávky nad 50 € s dodaním zdarma

Poradíme vám: Ako si objednať kávu a necítiť sa pri tom hlúpo

Máte občas problém rozlíšiť latté a flat white? V ponuke kaviarní nájdeme hneď niekoľko kávových nápojov s rôznymi názvami. Veľmi ľahko sa v nich dokáže človek stratiť. Vysvetlíme vám, čo sa skrýva pod názvami týchto nápojov, aby ste viac nemali problém pri objednávaní kávy.

Základom všetkých nápojov je espresso

Stavebnou jednotkou všetkých kávových nápojov je espresso. Následne ich ďalej rozlišujeme podľa toho, koľko horúcej vody do espressa pridávame, prípadne koľko horúceho mlieka. Espresso sa pripravuje zo 7-9 gramov kávy a malo by sa extrahovať približne 25 sekúnd. Jeho objem býva zväčša 25 ml.

pexels.com

Ristretto

Ak ste si mysleli, že espresso je najmenší kávový nápoj, tak nie, je to práve ristretto. Pripravuje sa z rovnakej gramáže ako espresso, no rozdiel je v extrakcii, ktorá trvá približne polovicu času a menší je aj jeho objem. Tento druh kávy je obľúbený hlavne u Talianov, ktorí radi kávu vypijú rýchlo, pri barovom pulte.

Doppio

Neodporúčali by sme ho ľuďom, ktorí majú slabé srdce, prípadne horšie znášajú kofeín. Je to totiž dvojité espresso. Pripravuje sa z dvojitej dávky kávy a extrahuje sa rovnaký čas ako bežné espresso, jeho objem je však dvojnásobný, približne okolo 50-70 ml.

Lungo

Lungo je espresso doplnené o horúcu vodu v pomere 1:1. Do espressa sa naleje približne 30 ml vody. V kaviarni vám zvyčajne prinesú kávu so samostatnou nádobkou s teplou vodou, vďaka čomu si môžete do kávy doliať požadované množstvo vody.

Americano

Ďalšia z káv, ktorou je espresso doplnené o horúcu vodu, avšak tu je to vo väčšom pomere. Zväčša ide o dvojitú dávku vody, ktorá sa pridáva do espressa. Často je to podobne ako pri lungo, že vám obsluha pripraví kávu aj vodu samostatne a doplníte si ju podľa vlastnej chuti.

Lexi Ruskell, Unsplash

Kávové nápoje s pridaním teplého mlieka

Espresso macchiato

Na rade sú nápoje doplnené o mlieko. Macchiato je espresso doplnené o malý objem mliečnej peny.

Nathan Dumlao, Unsplash

Cappuccino

Jeden z najobľúbenejších kávových nápojov doplnený o mlieko. Skladá sa z espressa a speneného mlieka, pričom je typické, že na vrchu je latte art. Zvyčajne sa pripravuje v pomere 1:2, celkový objem je približne 150 mililitrov.

Flat white

Ideálny nápoj pre tých, ktorým chýba v kapučíne výraznejšia kávová chuť. Pozostáva z dvojitého espressa a speneného mlieka. Keďže tento nápoj obsahuje dvojité espresso, je zároveň aj silnejší ako cappuccino.

 Matt Hoffman, Unsplash

Caffé latte

V tomto kávovom nápoji je jedno espresso skombinované s teplým speneným mliekom v pomere 1:3. Vzhľadom na veľký objem mlieka je kávová chuť najmenej výrazná oproti predchádzajúcim kávam. Nápoj je typický podávaním v priehľadom pohári a s viditeľnými vrstvami.

Georgi Petrov, Unsplash

Ďalšie kávové nápoje, s ktorými sa môžete stretnúť

V kaviarňach si môžete dať aj kávu pripravenú alternatívnou prípravou, teda nie cez stroj. O týchto prípravách si môžete viac prečítať v našom článku. V nápojovom lístku môžete nájsť však batch alebo batch brew, čo je príprava kávy ako cez filter, no pomocou špeciálneho stroja. Zväčša kávu dostanete v objeme 150 mililitrov a jej chuť je podobná káve pripravovanej cez V60.

Coldbrew

Tento kávový nápoj je typické pre teplé letné mesiace. Je prirodzené, že počas horúcich dní skôr siahneme po studených nápojoch, no vzdať sa kávy nepripadá v úvahu. V takýchto momentoch dobre padne coldbrew, čo je káva extrahovaná za studena. Zvyčajne je typická chuťou podobnej kávy pripravenej cez filter.

Jonas Jacobsson, Unsplash

Espresso tonic

Pre tých, ktorí sa nechcú vzdať výraznej chuti espressa, no radi sa osviežia niečím studeným, je ideálny espresso tonic. Tu sa zmiešava espresso s tonicom. Zvyčajne sa uprednostňuje acidnejšia káva, ktorá sa skvele chuťovo dopĺňa s horkým espressom.

Affogato

Ďalšia z hviezd letných kávových nápojov. Pripravuje sa naliatím horúceho espressa do šálky s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

Ali Yahya, Unsplash
Doručenie zadarmo od 50€

a expresné dodanie

Až 30 dní na vrátenie

30 dňová garancia vrátenia peňazí

Slovenský produkt

svetová káva pražená na slovensku

Minimálne skladové zásoby

flexibilita výroby a zaručená čerstvosť

NEzmeškaj!

5% Zľava

Na prvú objednávku. Kód “WELCOME”