Nákupný košík

+421 940 941 947 (Po – Pia 9:00 – 17:00)

  30 dňová garancia vrátenia peňazí

Objednávky nad 50 € s dodaním zdarma

Ako zo šálky kávy vyťažiť čo najviac, aby bola chutná aj prospešná pre zdravie?

Keď sa diskutuje o tom, či je káva pre naše telo škodlivá alebo zdravá, názory sú rôzne. Káva vie byť pre naše telo prospešná, no musíme si ju vyberať a pripravovať správne. V dobre pripravenej šálke kávy sa ukrýva okrem kofeínu i mnoho ďalších prospešných látok. 

 Chevanon Photography,Pexels

S kávou sú spojené reči, že nie je pre naše telo prospešná a už vôbec nie je zdravá. Opak je však pravdou. Káva má viac antioxidantov ako čaj alebo niektoré druhy ovocia. Okrem toho znižuje riziko výskytu Parkinsonovej choroby, pomáha pri spaľovaní tukov a obsahuje základné živiny potrebné pre telo. Ako však dosiahnuť, aby ste získali z vašej šálky kávy to najlepšie? 

Výber kávy

Základným pravidlom bude samozrejme výber samotnej kávy. Treba dbať na čerstvosť kávy, jej pôvod a mnoho ďalších dôležitých aspektov. Neodporúčame vám preto siahnuť po káve z obchodu, radšej využitie lokálneho pražiara. Tí majú záruku toho, že káva je čerstvo upražená. Čím je káva staršia, nielenže je menej chutná, ale aj prichádza o svoje dôležité vlastnosti. 

Processed with VSCO with c1 preset

Káva z obchodu je často prepražená, čo znamená, že stratila všetky svoje dobré vlastnosti. Okrem toho si treba dávať pri výbere pozor na to, či je káva organická. Na veľkých farmách sa pri pestovaní kávy využíva aj postrekovanie pesticídmi, ktoré nie sú pre naše telo nijak zvlášť prospešné. 

Príprava kávy

Ďalším dôležitým faktorom je príprava kávy. Keďže väčšinu vašej šálky kávy tvorí voda, dbajte na jej výber. Jej kvalita sa odráža nielen na chuti kávy, ale aj celkovej kvalite. Viac si o dôležitosti vody pri príprave kávy môžete prečítať v našom blogu. 

Pri príprave kávy by ste mali dbať na kvalitné pomletie, čerstvosť samotnej kávy a v neposlednom rade na dôslednú prípravu. Káva by sa nemala vystavovať vysokým teplotám, lebo sa potom prepaľuje a prichádza o dôležité živiny.

rawpixel.com,Pexels

Čas, v ktorom kávu pijeme

Síce čas, kedy kávu pijeme, neovplyvňuje aké konkrétne živiny sa nám dostanú do tela, ale vie ovplyvniť jej účinok. Ak si dáme kávu v nesprávnom čase, znižujeme jej povzbudivé účinky a môžeme sa z nej dokonca cítiť viac unavení. A čo viac, môže to spôsobiť našu závislosť na káve. Viac si môžete o tomto jave prečítať tu

Množstvo kávy, ktorú denne vypijeme 

Záleží samozrejme aj na množstve kávy, ktorú počas dňa vypijeme. Podľa zistení vedcov, by sme mali piť maximálne štyri kávy denne. Záleží aj od našej výšky a váhy, predispozícii či nemáme problém s tlakom a pod. 

nousnou iwasaki,Unsplash

Ak teda chcete zo svojej kávy vyťažiť čo najviac, mali by ste sa zamerať predovšetkým na jej kvalitu. Siahnite radšej po výberovej káve, od lokálnych pražiarní. Druhým dôležitým faktorom je jej samotná príprava. Ako si pripraviť kvalitnú a chutnú kávu pomocou alternatívnej prípravy si môžete prečítať aj na našom blogu.

Titulná fotka: Erol Ahmed,Unsplash

Doručenie zadarmo od 50€

a expresné dodanie

Až 30 dní na vrátenie

30 dňová garancia vrátenia peňazí

Slovenský produkt

svetová káva pražená na slovensku

Minimálne skladové zásoby

flexibilita výroby a zaručená čerstvosť

NEzmeškaj!

5% Zľava

Na prvú objednávku. Kód “WELCOME”