Nákupný košík

+421 940 941 947 (Po – Pia 9:00 – 17:00)

  30 dňová garancia vrátenia peňazí

Objednávky nad 50 € s dodaním zdarma

Kedy je ideálny čas na pitie kávy? Pravdepodobne ju pijete celý čas nesprávne

Možno máte pocit, že na pitie kávy je ideálny čas kedykoľvek. Avšak naše telo funguje podľa určitých princípov, podľa ktorých by sme sa mali riadiť. Vedeli ste, že vedci prišli na to, kedy by sme mali piť kávu s ohľadom na jej účinky?

Ak pijeme kávu hneď po tom, ako sa zobudíme, dá sa povedať, že kávu pijeme zle. Nemá na naše telo priaznivé účinky, zvyšujeme si toleranciu na kofeín a znižujeme produkciu hormónu kortizol.

Lisa Fotios, Pexels

Nesnažte sa oklamať svoje biologické hodiny 

Naše telo a jeho fungovanie do veľkej miery ovplyvňujú hormóny. Tie sa počas dňa vylučujú v rôznych etapách, čo spôsobuje, že v istom bode dňa sme viac unavení a naopak, inokedy sme plní energie. Jedným z týchto hormónov je aj kortizol. Nazýva sa tiež stresovým hormónom a ovplyvňuje náš metabolizmus, imunitnú reakciu a v neposlednom rade našu pozornosť.

Wikipedia / Martina Hestericová

Čo má spoločné kortizol a káva? 

Podľa časopisu Psychosomatic Medicine kofeín negatívne vplýva na vylučovanie kortizolu. Je to paradox, no vedci zistili, že pitie kávy krátko po tom, ako sme sa zobudili nás skôr utlmí, ako povzbudí. Ako je to možné? Ak vypijete šálku kávy krátko po zobudení, teda vtedy, keď nám telo začína vylučovať kortizol, funkciu tohto hormónu narúšate. 

Naše telo najprv zareaguje znížením produkcie kortizolu vzhľadom na to, že kofeín má v našom tele kompenzačné účinky tohto hormónu. Telo sa spolieha práve na kofeín, ktorý má namiesto kortizolu povzbudivé účinky a je jeho funkciou “prebudiť nás“.

Ak pijeme kávu v čase, keď sa nám kortizol vylučuje, vzniká na kofeíne závislosť, lebo telo si zvykne na to, že kofeín nahrádza kortizol. Telo si postupne vytvorí na kofeín toleranciu, káva sa stáva menej efektívnou a dávku musíme v tomto prípade zvyšovať.

Kedy je ideálny čas na pitie kávy? 

Ak chcete, aby mala káva na váš organizmus povzbudzujúci účinok a vyhnúť sa nechcenej závislosti, mali by ste kávu piť v čase, keď hladina kortizolu klesá. Ráno je to v čase približne od 9:30 do 11:30 a poobede medzi 14:00 a 17:00.

Netreba zabúdať na to, že väčšina týchto štúdii vychádza z prirodzeného biorytmu človeka. Ak vstávate krátko pred obedom, váš metabolizmus je odlišný, a teda aj vylučovanie kortizolu sa mu prispôsobuje.

Kávičkári to veľmi dobre poznajú, hneď ako otvoríte oči, máte chuť na šálku kávy. Ak však chcete, aby mala káva na vaše telo priaznivý účinok, treba chvíľu počkať a dopriať si kávu až po príchode do práce, prípadne po raňajkách.

Zdroj: Psychosomatic Medicine

Doručenie zadarmo od 50€

a expresné dodanie

Až 30 dní na vrátenie

30 dňová garancia vrátenia peňazí

Slovenský produkt

svetová káva pražená na slovensku

Minimálne skladové zásoby

flexibilita výroby a zaručená čerstvosť

NEzmeškaj!

5% Zľava

Na prvú objednávku. Kód “WELCOME”