Nákupný košík

+421 940 941 947 (Po – Pia 9:00 – 17:00)

  30 dňová garancia vrátenia peňazí

Objednávky nad 50 € s dodaním zdarma

Ako na to: Pripravte si perfektnú šálku kávy v moka kávovare

Nedávno sme vám predstavili niekoľko spôsobov, s ktorými si môžete urobiť dobrú kávu aj v pohodlí domova. V prípade, že máte radi silnú a výraznú chuť kávy vo vašej šálke, tak je pre vás perfektným spoločníkom práve moka kávovar.

Niet sa čomu čudovať, že tento kávovar vznikol v Taliansku, pre ktoré je typická silná a malá káva podávaná v malých šálkach. Moku vyvinul v roku 1933 Alfonso Bialetti a tento kávovar nájdete snáď v každej talianskej domácnosti.

Čo potrebujeme na prípravu kávy v moke 

Samozrejme, že nechýba základná trojka: kávovar, káva a voda. Koťogo, alebo inak moka, je veľmi jednoduchá na obsluhu. Vyžaduje si však veľkú dávku trpezlivosti. Pri moke platí pravidlo: čím pomalšia príprava, tým lepší výsledok.

Mletie kávy pre moka kávovar 

Káva pre tento kávovar sa zväčša melie na stredne hrubo, niečo medzi kuchynskou a hrubozrnnou soľou. V prípade, že kupujete kávu dopredu namletú, odporúčame hľadať kávu určenú pre prípravu v moke. Veľmi jemne namletá káva by mohla spôsobiť upchatie sitka.

Príprava kávy v moka kávovare 

Do spodnej nádobky vlejeme vodu, len po poistný ventil, ten musí byť vždy nad hladinou vody. Do sitka si vložíme namletú kávu, neutláčajte ju, môžete ju prípadne uhladiť, aby nebola káva na okrajoch sitka. Sitko v moka kávovare sa vždy plní doplna.

Naplnené sitko vložíme do spodnej časti konvičky. Následne položíme moku na sporák, ideálne je zohrievanie konvičky malým plameňom, v prípade veľkého plameňa by nám mohla káva začať príliš rýchlo vystrekovať. Okrem toho si môžeme znehodnotiť kávu, a tiež samotný kávovar.

Kávu zohrievajte tak, že necháte veko moky otvorené. Keď vám začne káva pomaly vytekať, môžete moku odstaviť z plameňa. Káva vám dotečie vďaka tomu, že kávovar bude ešte stále ohriatý a zamedzíte tak spáleniu kávy.

Tipy na záver

Christopher Rusev, Unsplash

Rovnako, ako pri alternatívnej príprave kávy, tak aj pri moke môžete experimentovať s hrúbkou mletia. Dajte si však pozor, aby zrná neboli namleté príliš jemne.

Niekto zvykne do moky dávať už vriacu alebo horúcu vodu. Skráti si tak proces čakania na vyvretie kávy, keďže voda sa zohrieva v moke rýchlejšie. Musíte však použiť pri skrutkovaní moky rukavice, aby ste sa nepopálili.

Titulná fotka: Eric BARBEAU, Unsplash

Doručenie zadarmo od 50€

a expresné dodanie

Až 30 dní na vrátenie

30 dňová garancia vrátenia peňazí

Slovenský produkt

svetová káva pražená na slovensku

Minimálne skladové zásoby

flexibilita výroby a zaručená čerstvosť

NEzmeškaj!

5% Zľava

Na prvú objednávku. Kód “WELCOME”